L’ase quàntic: els 10 articles més llegits del 2021

Comença l’any 2022 i és moment de fer balanç. Aquest article compila els articles més visitats del blog L’ase quàntic publicats durant l’any 2021.

Reinsurance rates may increase into 2022, but momentum to wane: Fitch -  Artemis.bm

Les temàtiques preferides enguany per les lectores i els lectors del blog han girat al voltant dels indicadors de les universitats catalanes, l’àmbit de les dones de ciència, la Llei catalana de la ciència, l’estratègia catalana de ciència oberta, les xarxes socials que faciliten als investigadors que la seva recerca tingui més impacte i visibilitat i algunes figures històriques del món de la recerca i la tecnologia (Albert Einstein, Ferran Alsina). Aquest és el rànquing dels apunts més visitats durant l’any 2021:

1. Les universitats públiques catalanes, referents internacionals (febrer)

L’article més llegit de l’any està relacionat amb l’informe Indicadors de recerca i innovació de les universitats públiques catalanes, que periodicament elabora l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). Aquesta iniciativa, que va néixer el 2012, permet que les universitats públiques catalanes, mitjançant les evolucions d’indicadors de recerca i innovació en sèries històriques, es comparin amb les universitats espanyoles i europees i, fins i tot, es facin visibles en els rànquings internacionals.

2. Science dissemination 2.0: Social media for researchers (2021 version) (maig)

En aquest article vaig resumir els trets principals del taller Science dissemination 2.0: Social media for researchers, que vaig impartir el mes de maig en el marc del Master in Translational Medicine-MSc, organitzat per la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona-Hospital Clínic i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

3. Com serà la futura Llei de la ciència de Catalunya? (maig)

Amb un President de la Generalitat de Catalunya recent nomenat, i amb la imminent aprovació del Pla de Govern, aquest article tenia per objectiu resumir els trets principals de l’avantprojecte de la Llei de la ciència, una de les actuacions que ben segur formarien part de l’agenda del nou govern.

4. Què podem fer per celebrar el Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència 2021? (febrer)

Anàlogament a l’any 2020, un dels articles més llegits l’any 2021 està relacionat amb el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (11 de febrer) i, com el 2020, recollia una selecció d’activitats que es van celebrar arreu de Catalunya per commemorar-ho.

5. Cap a una estratègia catalana sobre ciència oberta (gener)

A Catalunya, l’any 2020, i en el marc del Pacte Nacional sobre la Societat del Coneixement, es van establir els eixos i les principals mesures de l’estratègia catalana sobre ciència oberta. Aquest article n’extreia les característiques principals.

Articles redactats abans del 2021

A banda dels cinc articles esmentats, redactats l’any 2021, altres articles escrits anteriorment també formen part del top 10 d’articles més llegits l’any 2021:

6. Dones i ciència: 40 documents (gener 2012)

Aquest article, que actualitzo regularment, exposa un recull de recursos relacionats amb l’àmbit de les dones, la recerca científica i el món acadèmic, a més dels plans d’igualtat en matèria de gènere d’algunes universitats dels territoris de parla catalana.

7. Acostem la Revolució Industrial als més petits! (setembre 2014)

L’objectiu de l’article és donar a conèixer el personatge de Ferran Alsina, economista vinculat a la indústria tèxtil, i mostrar aspectes rellevants de la primera Revolució Industrial a Catalunya sobre la base d’un joc interactiu de la col·lecció Personatges en joc.

8.  Dos decàlegs per a científics amb blog i/o perfil a Twitter (desembre 2020)

Com sigui que la pandèmia que estem patint demostra que la ciència ha de ser oberta i col·laborativa, i que les xarxes socials, els blogs i altres recursos estan esdevenint eines imprescindibles per a la difusió de la informació, aquest article aplegava dos decàlegs que poden ser útils per al personal acadèmic i investigador que vulgui iniciar-se en el blogging i el microblogging (Twitter).

9Einstein a BCN (1923) (2013)

Com a físic i com a barceloní, sempre m’he sentit fascinat per la visita que Albert Einstein va fer a Catalunya l’any 1923. Per aquest motiu, l’any 2013, coincidint amb el 90è aniversari de l’efemèride, vaig dedicar tres articles a analitzar els detalls de l’estada del savi alemany al nostre país; posteriorment, fins i tot em vaig atrevir a escriure un relat curt inspirat en aquell episodi. Aquest apartat del blog resumeix tots aquests articles i enllaça amb cadascun d’ells.

 10. 8 estratègies per llegir més llibres (setembre 2019)

Inspirat per l’article 8 Ways to Read (a Lot) More Books This Year, de Neil Pasricha, en aquest article comparteixo tot un seguit d’estratègies destinades a fomentar la passió per la lectura.

Us desitjo un 2022 ben curull de salut i ciència!

Articles relacionats

L’ase quàntic: els 10 articles més llegits del 2020

L’ase quàntic: els 13 articles més llegits del 2013

L’ase quàntic: els 12 articles més llegits del 2012

L’ase quàntic: els 12 articles més llegits del 2011

Quant a Xavier Lasauca i Cisa

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...
Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicació científica, Recerca, Web 2.0, Xarxes socials i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari