50 coses que cal saber sobre física

Imatge: Pixabay.

La física Joanne Baker descriu en el seu llibre 50 cosas que hay que saber sobre física el descobriment, la importància i el funcionament de les lleis, els principis i les teories que regeixen el nostre univers físic. Es tracta d’una compilació de 50 capítols, concisos i escrits en un llenguatge molt divulgatiu, en què l’autora explica de manera molt entenedora les teories més rellevants de la física moderna.

Els capítols s’agrupen en cinc apartats: matèria en moviment; les ones; enigmes quàntics; la divisió dels àtoms, i espai i temps. Les lleis de Newton, la segona llei de la termodinàmica, l’efecte Doppler, les equacions de Maxwell, el principi d’incertesa de Heisenberg, l’àtom de Rutherford, el model estàndard, la teoria de cordes, els forats negres, la paradoxa d’Olbers, el big bang o la matèria fosca són, entre molts altres, alguns dels temes de què tracta Baker en aquesta obra.

Cadascun dels 50 capítols consta de quatre pàgines, en què l’autora complementa l’explicació d’aquell concepte amb figures, citacions, una línia cronològica que ens mostra els descobriments més importants i apunts biogràfics de les personalitats científiques que hi estan relacionades (Kepler, Kelvin, Huygens, Fermat, Franklin, Pauli, Bohr, Planck, Feynman…), que salpebra amb anècdotes sobre la vida i l’obra d’aquella persona que fan la lectura del capítol més atractiva.

Joanne Baker es va llicenciar a la Universitat de Cambridge i es va doctorar en Física a la Universitat de Sidney. Treballa com a editora a la revista Science i és especialista en ciències terrestres i de l’espai.

50 cosas que hay que saber sobre física : Baker, Joanne, Ribera de  Madariaga, Blanca: Amazon.es: Libros

50 cosas que hay que saber sobre física
Joanne Baker
Editorial Ariel, 2018
216 pàgines
ISBN: 978-8434414907

(Aquest article ha estat publicat en el butlletí Novetats documentals de recerca i universitats. Us hi podeu subscriure des d’aquí.)

Altres entrades relacionades:

Sobre supercordes, Feynman i un llibre de Brian Greene
Richard Feynman, un geni atípic
“Química”, de Weike Wang, o la dura vida del doctorand
8 estratègies per llegir més llibres
Poesia 2.0 al TERMCAT
Sant Jordi 2015: tres recomanacions i 32 piulades de poesia
Sant Jordi 2013: tres recomanacions
Logicomix, una recerca èpica dels fonaments de les matemàtiques
Nous contes de la Laura i en Joan: acostem la ciència als més petits!
Fem ciència jugant… amb els contes de la Laura i en Joan!

Quant a Xavier Lasauca i Cisa

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...
Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicació científica, Lectures, Recerca i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari