Nous contes de la Laura i en Joan: acostem la ciència als més petits!

La Secretaria d’Universitats i Recerca ha publicat recentment cinc nous contes de la Laura i en Joan (números 12 a 16) amb l’objectiu d’acostar el món de la recerca que s’està duent a terme a Catalunya als infants d’entre 6 i 10 anys, divulgar-ne la seva funció social i fomentar les vocacions científiques. En aquesta anotació repassarem la temàtica dels nous contes i explicarem el funcionament de la interessant guia interactiva de suport.

Portada del conte "La Laura i en Joan en una recerca accelerada", on s'ho passen d'allò més bé en el sincrotró Alba

Portada del conte “La Laura i en Joan en una recerca accelerada”, on s’ho passen d’allò més bé en el sincrotró Alba

L’argument en tots els llibres de la col·lecció es basa en els superpoders de la Laura i en Joan, que permeten al personal investigador de diversos centres i grups de recerca universitaris de Catalunya solucionar enigmes i resoldre situacions complicades. Els contes, alhora que exposen recerques en diverses disciplines, també treballen de manera indirecta el respecte, la igualtat de gènere, la coeducació, la intergeneracionalitat, els hàbits alimentaris i l’ús de transports sostenibles.

Els cinc nous contes de la Laura i en Joan tracten les següents temàtiques:

1. La Laura i en Joan al servei d’una gran fita

Temàtica: immunologia del transplantament
Argument: L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) demana a la Laura i en Joan de participar en una recerca molt important: reduir el rebuig que generen els trasplantaments de ronyó mitjançant els mecanismes del propi cos.

2. La Laura i en Joan amb el gran conductor

Temàtica: Tecnologies de la producció
Argument: La Laura i en Joan s’uneixen al conjunt de grups de recerca de la Xarxa de Referència en Tècniques Avançades de la Producció (XaRTAP) per dissenyar un sistema que millori les condicions de feina dels treballadors d’una fàbrica de tractament de coure que es troba a les Masies de Voltregà.

3. La Laura i en Joan desemmascaren la bombolla

Temàtica: Macroeconomia
Argument: Una recerca en economia porta la Laura i en Joan fins a Brussel·les, on conjuntament amb el Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI) investigaran les causes d’un tema de candent actualitat: la bombolla immobiliària.

4. La Laura i en Joan investiguen la guerra

Temàtica: Arqueologia de la guerra
Argument: La Laura i en Joan faran una recerca d’arqueologia sobre la guerra civil espanyola i aniran fins al camp d’aviació republicà dels Monjos, a l’Alt Penedès, on podran ajudar un grup de recerca de la Universitat de Barcelona.

5. La Laura i en Joan en una recerca accelerada 

Temàtica: Física
Argument: La Laura i en Joan participen en una recerca a gairebé la velocitat de la llum: la llum del sincrotró ALBA, i veuran les fascinants aplicacions de l’accelerador de partícules ubicat a Cerdanyola del Vallès.

Novetat: la guia interactiva

Els onze primers números de la col·lecció anaven acompanyats de dues guies didàctiques en format PDF (tant els contes com les guies es poden descarregar des d’aquest enllaç) amb tot un seguit d’activitats complementàries, com ara trencaclosques, sopes de lletres, acolorir dibuixos…, que permetien reforçar els coneixements adquirits durant la lectura del conte.

Per a aquesta nova sèrie, però, s’ha implementat una guia interactiva que permet accedir a entre onze i quinze activitats en línia per cada conte. En primer lloc, us recomano que pareu atenció al tutorial que explica el funcionament de la guia:

Acte seguit, triem un conte i ja podem començar a jugar! Hi ha diversos tipus d’activitats: d’arrossegar, de relacionar, de completar, trencaclosques, encreuats… i les dues darreres activitats permeten avaluar el que els infants han après en aquest conte.

Per exemple, m’ha semblat interessant aquesta activitat del conte sobre immunologia dels transplantaments que demana que identifiquem els òrgans:

O aquesta altra del conte sobre el sincrotró Alba que demana relacionar els objectes amb el tipus de llum que emeten:

En fi, tot un seguit d’activitats per aprendre ciència mentre juguem a casa o a l’aula!

Altres recomanacions per fomentar vocacions científiques

Vull recomanar-vos un laboratori virtual, un premi i una exposició. Les dues primeres recomanacions estan destinades a alumnat dels dos últims cursos d’ESO i batxillerat.

  • La Llum a les Ones, concurs juvenil de poesia i ficció científica: Per participar en aquest original concurs, organitzat per l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), cada estudiant podrà presentar un poema o relat breu de ficció científica inspirat en la llum. Com a premi, cada relat servirà de base per a una cançó composta per un grup musical emergent, que serà presentada juntament amb els textos originals en un CD-llibre. Alerta! Si voleu participar-hi, la data límit de lliurament dels treballs és el proper 24 d’abril.
  • XIII Exporecerca Jove: MAGMA, l’Associació per Promoure la Recerca Jove organitza la XIII edició d’Exporecerca Jove, que enguany tindrà lloc els dies 29, 30 i 31 de març de 2012 al CosmoCaixa de Barcelona. L’Exporecerca és una fira de treballs de recerca d’alumnes des de primer cicle d’ESO fins a universitaris, oberta al públic, i on els participants presenten en estands les seves recerques, amb l’objectiu de fomentar l’intercanvi d’experiències, la convivència i el coneixement entre joves procedents d’arreu del món. Enguany he estat convidat novament a formar part del jurat avaluador, invitació que agraeixo perquè sempre és francament engrescador veure l’excel·lent nivell del nostre planter potencialment recercaire.

Anotacions relacionades

Advertisement

Quant a Xavier Lasauca i Cisa

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...
Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicació científica, Recerca i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Nous contes de la Laura i en Joan: acostem la ciència als més petits!

  1. Retroenllaç: TREBALLS DE RECERCA « LLuna de foc

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s