Einstein a BCN (1923)

Com a físic i com a barceloní, sempre m’he sentit fascinat per la visita que Albert Einstein va fer a Catalunya l’any 1923. Per aquest motiu, l’any 2013, coincidint amb el 90è aniversari de l’efemèride, vaig dedicar tres articles a analitzar els detalls de l’estada del savi alemany al nostre país; posteriorment, fins i tot em vaig atrevir a escriure un relat curt inspirat en aquell episodi.

recepcioeinstein

Recepció d’honor a Albert Einstein a l’Ajuntament de Barcelona (1923). Font: Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Autor: J. M. Sagarra

En el primer article, explico els fets més rellevants de la visita d’Einstein a Barcelona, tot centrant-me en l’entrevista que va mantenir el professor amb Àngel Pestaña i altres dirigents anarquistes.

En el segon, relato els detalls del sopar-homenatge que l’enginyer industrial Rafael Campalans i un grup selecte de científics van oferir al savi alemany, una interessant mostra del vessant humà de la visita de l’eminent físic, tot fent èmfasi en el menú que se serví (un menú relativista).

En el tercer, exposo quina era la situació de les ciències físiques a la Catalunya de principis de segle XX, amb una atenció especial cap als catalans antirelativistes, és a dir, els científics contraris a la teoria de la relativitat d’Einstein.

Com a boles extra o bonus track trobareu “L’espera”, un relat curt que vaig presentar al concurs Inspiraciència l’any 2014, i que no és més que  una fabulació romàntica al voltant del sopar relativista celebrat a can Campalans, i l’entrevista que em va fer la periodista Sarah Calo per parlar sobre la visita d’Einstein a Barcelona.

Em fa molt feliç compartir amb els lectors i lectores d’aquest blog que la trilogia d’Einstein es troba entre els cinc articles més llegits del blog des de la seva creació, la qual cosa és una bona mostra de l’interès que encara desperta, més de 90 anys després, la visita d’Albert Einstein a Barcelona. Espero que els articles us agradin!


Einstein, Barcelona i anarquisme (1923)

Albert Einstein visità Catalunya entre els dies 22 de febrer i 1 de març de 1923, convidat per la Mancomunitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans per impartir un curs. En aquest article resumeixo els fets més rellevants de la seva visita a Barcelona i em centro en un que va tenir lloc el dia 27 de febrer: l’entrevista d’Albert Einstein amb Àngel Pestaña i altres dirigents anarquistes. 

Albert Einstein a l'Espluga de Francolí (Tarragona), el 25 de febrer de 1923Albert Einstein a l’Espluga de Francolí (Tarragona), el 25 de febrer de 1923

Accés a l’article


Faves a la Lorentz i faisà a la Minkowski: sopant amb Einstein a can Campalans

El vespre del 27 de febrer de 1923, en el domicili de l’enginyer industrial Rafael Campalans, Einstein seria homenatjat en un sopar privat que no passaria desapercebut en els mitjans de l’època. En aquest article coneixerem alguns detalls del menú que se serví -del qual s’han conservat algunes còpies, escrites en “llatí relativista”, segons la premsa- , així com del desenvolupament de l’homenatge, una interessant mostra del vessant humà de la visita del savi alemany.

Einstein_poblet

Albert i Elsa Einstein, amb Rafael Campalans i Bernat Lassaleta, al monestir de Poblet el dia 25 de febrer de 1923.

Accés a l’article


Catalans antirelativistes a la Barcelona dels anys 20

En aquest article exposarem quina era la situació de les ciències físiques a la Catalunya de principis del segle XX, amb una atenció especial cap als catalans antirelativistes, és a dir, els científics contraris a la teoria de la relativitat d’Einstein.

Einst_BCN_3

D’esquerra a dreta, a la primera fila, Manuel Ribé, Casimir Lana Sarrate i Albert Einstein al saló d’actes de l’Escola Industrial de Barcelona, 28 de febrer de 1923

Accés a l’article


“L’espera”, un relat sobre el romanç que va viure Einstein a Barcelona

Inspiraciència és un concurs de relats d’inspiració científica. Es tracta d’una iniciativa molt interessant, ja que connecta la ciència i la literatura de manera lúdica i participativa. L’any 2014 vaig participar-hi amb una fabulació romàntica al voltant del sopar que va oferir l’enginyer industrial Rafael Campalans a Albert Einstein durant l’estada del savi alemany a Barcelona, l’any 1923 (el famós sopar relativista, segons la premsa de l’època).

Einstein_San_Diego

Einstein amb la seva segona dona, Mileva, poc després d’arribar a San Diego a finals de 1930.

Accés a l’article


Entrevista a Ràdio Sefarad sobre la visita d’Einstein a Barcelona, l’any 1923 (16 de juliol de 2017)

Accés a l’àudio