Ressenya de “Barcelona, ciència i coneixement”, de Miquel Carandell

En aquesta obra, el biòleg i historiador de la ciència Miquel Carandell ens acompanya per la Barcelona de la recerca, la innovació i el coneixement, amb un to marcadament divulgatiu, i en aquest recorregut trobem personatges, esdeveniments, institucions, establiments i museus que han marcat la història científica de la ciutat. Mitjançant una narrativa rica en detalls i anècdotes, l’autor transita des de les preocupacions sanitàries del segle XIII fins als reptes tecnològics del segle XXI. Una bona recomanació per al proper Sant Jordi!

Font: Pedrik, a Flickr (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)

Indubtablement, el llibre aconsegueix l’objectiu de permetre’ns entendre, en paraules de Carandell, «com una ciutat petita, reclosa entre muralles fins a la segona meitat del segle XIX, va ser capaç d’eixamplar-se i omplir-se d’indústries, de generar riquesa i oportunitats, sense perdre unes dimensions relativament abastables».

El primer capítol està dedicat a la salut i la medicina, i ens permet veure l’estreta relació de les institucions sanitàries amb l’assistència als pobres, molt important en època medieval, però també en la metròpoli industrialitzada. La concentració d’aquestes entitats al Raval fins a final del segle XIX i principi del XX contrasta amb el trasllat de la pràctica mèdica a la nova ciutat en expansió: l’Eixample. En aquest recorregut visitarem, entre altres indrets, la Casa de Convalescència, el Teatre Anatòmic de Barcelona, l’Hospital de Sant Pau, la Casa de la Lactància i l’Hospital del Mar.

El segon capítol tracta l’estudi de la natura, una pràctica característica de la ciutat de Barcelona, des de la proliferació d’objectes científics o espècimens estranys fins a la recerca més rellevant, amb el parc de la Ciutadella com a escenari urbà de la divulgació de les ciències naturals a Barcelona.

El tercer capítol porta per títol «Les mesures del cel i la terra», i ens permet comprovar els esforços dels científics barcelonins per assimilar les lleis de la física i la química, essencials per entendre la Terra: la Junta de Comerç, el mesurament del metre, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, l’espectacle dels globus aerostàtics, la primera fotografia, Narcís Monturiol i l’exploració del fons del mar, Vil·la Urània i Josep Comas i Solà, o la visita d’Albert Einstein a Barcelona són els epígrafs més destacats d’aquest bloc.

El quart i darrer capítol recull el paper de la ciència en el desenvolupament de les xarxes de comunicació, la producció i distribució d’energia i la seva relació amb el creixement industrial barceloní, sense oblidar la utilització lúdica dels avenços tecnològics, en un recorregut que ens portarà a explorar el teixit productiu de la ciutat i els grans esdeveniments, des de l’Exposició Universal de 1888 fins al Fòrum de les Cultures de 2004.

Finalment, cal esmentar la importància de l’obra perquè ens permet preservar i fomentar la cultura científica i, sobre aquesta base, projectar el futur desenvolupament de Barcelona com a referent en el camp científic. En definitiva, Barcelona, ciència i coneixement és un llibre que agradarà tant a les persones amants de la història de la ciència com a totes aquelles persones interessades en el destacat paper que ha desenvolupat la ciutat de Barcelona com a pol d’excel·lència científica en l’avenç de la recerca i la transferència del coneixement.

Barcelona, ciència i coneixement
Miquel Carandell
Albertí Editor / Ajuntament de Barcelona
220 pàgines
ISBN: 788472461598 (Albertí Editor)/ 9788498509557 (Ajuntament de Barcelona).

(Aquest article ha estat publicat en el butlletí Novetats documentals de Recerca i Universitats. Us hi podeu subscriure des d’aquí.)

Altres entrades relacionades amb ressenyes de llibres i el món de la lectura i la literatura:

El Concurs de Microrelats del Punt Científic de Montbau ja té guanyadors!
Recensió del llibre “Las raíces cósmicas de la vida”, de Josep Maria Trigo
“Quan Albert Einstein passejà per la Rambla (1923)”, d’Antoni Roca Rosell
Sant Jordi 2023: tres recomanacions científiques
Acostem la climatologia als més petits!
“La Terra en perill. L’impacte d’asteroides i cometes”, de Josep M. Trigo
“Los secretos del bosón de Higgs”, d’Antonio Pich
L’amor en temps de confinament
50 coses que cal saber sobre física
Sobre supercordes, Feynman i un llibre de Brian Greene
“Química”, de Weike Wang, o la dura vida del doctorand
8 estratègies per llegir més llibres
Poesia 2.0 al TERMCAT
Sant Jordi 2015: tres recomanacions i 32 piulades de poesia
Sant Jordi 2013: tres recomanacions
Logicomix, una recerca èpica dels fonaments de les matemàtiques
Acostem els fets de l’Onze de Setembre als més petits!
Nous contes de la Laura i en Joan: acostem la ciència als més petits!
Fem ciència jugant… amb els contes de la Laura i en Joan!

Quant a Xavier Lasauca i Cisa

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...
Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicació científica, Lectures, Recerca i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari