El blog als mitjans

awards_laq
Al costat de Daniel Closa, durant l’acte de lliurament dels premis Blocs Catalunya 2011. Imatge: Miquel Duran, CC BY 2.0.

Participant en l’acte Scikus amb perspectiva (Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, febrer 2024)

El 13 de febrer de 2024 la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB va organitzar un acte (debat i recital) sobre el paper del sciku amb perspectiva de gènere com a forma de coneixement i de difusió de la dona de ciència, en el marc de les activitats relacionades amb la diada de l’11F de la UAB. Hi van participar Gemma Rius, Anna Fosch, Laura Morrón, José Antonio Bustelo, Jordi Mas López, Montserrat Monge i l’autor d’aquest blog.

Accés a la notícia sobre l’acte
Accés a les fotografies de l’acte i al tríptic i al cartell promocional


Participant en l’acte de lliurament dels premis del Concurs de Microrelats del Punt Científic de Montbau (octubre 2023)

L’octubre de 2023 em va ser atorgat el primer premi del Concurs de Microrelats del Punt Científic de Montbau, dedicat a la temàtica de ciència i ètica.

Accés al relat guanyador i a una breu crònica de l’acte


Participant en l’exposició La visita d’Einstein a Catalunya en 66 piulades (UAB, abril-maig 2023)

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB ha repassat l’itinerari de la visita d’Einstein a Catalunya a partir de la compilació en forma d’exposició de 66 piulades sobre aquest fet publicades per Quim Bosch, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació-FCRI, Xavier Roqué, Lluís Martí, Albert Font-Tarrés, Joan-Francesc Ainaud i l’autor d’aquest blog (@xavierlasauca).

Accés a la nota de premsa


(setembre 2022)

A punt de visitar les instal·lacions de l’ICE sota el guiatge de l’investigador Josep Maria Trigo. Imatge: Alba Calejero.

Accés a la nota de premsa

Accés al fil de Twitter guanyador

Accés al post publicat per l’ICE-CSIC a Facebook


Participació en l’acte de lliurament dels premis del concurs “Scikus amb perspectiva” (abril 2022)

L’abril de 2022 em van ser atorgats el primer i el segon premis de la 2a edició del concurs “Scikus amb perspectiva”, un concurs organitzat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) que uneix la poesia, la ciència i la perspectiva de gènere, tot animant les persones participants a inspirar-se en descobriments fets per dones científiques, en les seves trajectòries professionals i en les seves fites per tal de crear els scikus. Un sciku no és més que un haiku científic, i què és un haiku? Doncs una de les formes de poesia tradicional japonesa més esteses. Es tracta d’una composició breu de 3 versos, de 5, 7 i 5 síl·labes, respectivament, i sense necessitat de rima. La seva poètica es basa en la sorpresa i emoció que produeix la contemplació de la natura. Em va fer molta il·lusió rebre els premis (els llibres Dones Rebels, d’Aina Torres i Reixach, i Dones de Ciència, de Rachel Ignotofsky) de les mans d’Anna May, vicepresidenta i membre del grup de perspectiva de gènere en la ciència de l’ACCC (Imatge: ACCC).

Els scikus guanyadors els vaig dedicar a la matemàtica Sófia Kovalévskaia i a la neuròloga Rita Levi-Montalcini.

Més informació:

1) Xavier Lasauca guanya el concurs de scikus de l’ACCC parlant de Saturn (espai.mèdia)

2) La 2a edició del concurs de Scikus amb Perspectiva ja té guanyadors (ACCC)

3) Celebració de l’acte de la 2a edició del Concurs de Scikus amb Perspectiva (ACCC)

4) Recull de scikus participants en el concurs (ACCC)


Menció a Kemixon Reporter 2.0, el blog de la Biblioteca CID-CSIC de Barcelona (1 de juny de 2021)

Menció en l’article  L’ase quàntic, publicat a Kemixon Reporter 2.0, el blog de la Biblioteca del Centre d’Innovació i Desenvolupament del CSIC.


Menció en el Butlletí de Biblioteques, Ciència Oberta i Repositoris del CSUC

Menció en l’article Xarxes socials i altres eines de difusió de la recerca, publicat en el Butlletí de Biblioteques, Ciència Oberta i Repositoris núm. 333 del CSUC (31 de maig de 2021).


Menció en el Butlletí de la Recerca de la UVic-UCC

Menció en l’article 2021: cap a una estratègia catalana sobre ciència oberta, publicat el 25 de gener de 2021 en el Butlletí de la Recerca de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.


Menció en el blog del CSUC (18 de gener de 2021)

2021: cap a una estratègia catalana sobre ciència oberta


Menció com a blog recomanat durant la presentació de la II Jornada de Ciència Oberta i Comunicació Científica (5 novembre 2020)

Durant la presentació de la II Jornada de Ciència Oberta i Comunicació Científica, organitzada pel Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) i el Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura (CRICC), Ernest Abadal va recomanar el blog L’ase quàntic (minut 23:15 del vídeo).


Menció a ESCI-UPF News, el portal de notícies de l’Escola Superior de Comerç Internacional de la Universitat Pompeu Fabra

Menció en l’article Social media for scientists, de Llúcia Ribot, publicat el 14 de maig de 2019 en el portal ESCI-UPF News.


Citació en l’article Muchos cambios y algunas certezas para las bibliotecas de investigación, especializadas y centros de documentación

Citació en l’article Muchos cambios y algunas certezas para las bibliotecas de investigación, especializadas y centros de documentación, de Lluís M. Anglada, publicat a El profesional de la información l’1 de gener de 2019 (Volume 28, Issue 1, 2019. DOI: 10.3145/epi.2019.ene.13).


Menció a COMeIN, la Revista d’Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Menció en l’article Has pensat mai qui són els teus ‘influencers’ a Twitter?, d’Alexandre López-Borrull, publicat en el número 74 (febrer de 2018) de la revista COMeIN.


Menció en el blog del CSUC (25 de setembre de 2018)

Una aproximació al concepte de ciència oberta


Entrevistat a Ràdio Sefarad sobre la figura d’Isaac Asimov (28 de juliol de 2017)

Accés a l’àudio


Entrevistat a Ràdio Sefarad sobre la visita d’Einstein a Barcelona, l’any 1923 (16 de juliol de 2017)

Accés a l’àudio


 
Escrit per Agustín Vivas MorenoMacarena Cuéllar i Daniel Martín. Editorial GEDISA, 5 de juny 2017 – 224 pàgines. Accés al llibre.
 

Guanyador del I Premi Sant Jordi de Poesia organitzat per la Secretaria d’Universitats i Recerca (21 d’abril de 2017) 

SantJordi2017
D’esquerra a dreta, el president del jurat, Claudi Alsina, el secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, i l’autor d’aquest blog. Imatge: SUR.

Presentador del llibre Cómo divulgar ciencia a través de las redes sociales, de Javi Polinario, en el Col·legi de Periodistes de Catalunya (24 de novembre de 2016)

Crònica i àudio de la presentació


Menció en el blog de l’Observatori de la recerca de l’IEC (13 d’octubre de 2016)

Igualtat de gènere en la recerca científica


En primera persona: Xavier Lasauca – Responsable de Gestió del Coneixement i Sistemes d’Informació en R+D

Entrevistat a l’apartat En primer persona del TERMCAT Centre de Terminologia (23 de juliol del 2015).


TERMCAT 30 anys. Línies d’actuació i testimonis

Participació com a testimoni en el vídeo presentat en l’acte de celebració del 30è aniversari del TERMCAT (25 juliol del 2015). S’hi presenten les principals línies d’actuació del Centre, amb les aportacions de diversos col·laboradors i responsables.


Seleccionat pels membres del blog BiblogTecarios entre els 10 comptes més destacats de Twitter de la categoria “Informació i documentació” (15 de maig de 2015)


Charlando con Xavier Lasauca sobre comunicación científica 2.0

Entrevistat per Lydia Gil a Social media en investigación (11 de maig de 2015).


Guanyador del concurs #TermJordi 2015 organitzat pel TERMCAT

????????????????????????????????????
Rebent el premi de mans de Jordi Bover, director del TERMCAT. Imatge: TERMCAT.

Premi a la millor piulada que tingués caràcter literari i que inclogués termes especialitzats inclosos a la Neoloteca o en algun dels altres Diccionaris en Línia que ofereix el TERMCAT (23 d’abril de 2015).

premi_termcat
La piulada guanyadora!

Menció en el perfil de Facebook de la start-up britànica Altmetric de la presentació Science dissemination 2.0: Social media for researchers, impartida a l’IDIBAPS (15 de març de 2015)

altmetric_mur_idibaps - laq

Menció en el blog de l’Observatori de la recerca de l’IEC (29 d’octubre de 2014)

Tertúlia: «Eines 2.0 per comunicar la recerca»


Visions sobre la ciutat intel·ligent: Xavier Lasauca (expert gestió del coneixement)

Entrevista sobre smart cities publicada en el web d’Ecotendències Cosmocaixa el 31 d’octubre de 2012.


Blog recomanat en el programa de divulgació científica de Sants3 Ràdio Pa ciència la nostra (29 d’octubre de 2012)


Blog recomanat a la secció de ciència del Diari Ara (agost 2012)


Entrevistat com a assistent al TEDxUdG 2012 (juny 2012)


Blog recomanat en el programa El món a RAC1 (31 de gener de 2012)


Guanyador del Premi Blogs Catalunya 2011 en la categoria de blogs personals d’Universitats, recerca i ciència (Premi Universitat de Girona), pel blog L’ase quàntic

Lliurats els Premis Blogs Catalunya 2011 (STIC.CAT)

Xavier Lasauca i Daniel Closa, Premis Blogs Catalunya en la categoria de Ciència (Universitat de Girona)

Premis Blogs Catalunya 2011 a La Seu d’Urgell: blogs de ciència (Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG)

Premi Blogs Catalunya 2011 per al coordinador de Recercat (Butlletí electrònic RECERCAT)

Entrevistat al programa Eureka! de COM Ràdio el 9 d’octubre de 2011


Menció en el blog del Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra(CCS-UPF) (8 de juliol de 2011)

Twitter se consolida en la investigación y comunicación científicas


Data darrera actualització: 3 d’abril de 2024