Comença l’any 2014 i és el moment de fer balanç. En aquest article us presento els articles més visitats d’aquest blog durant l’any 2013.
1. Setmana de la Ciència 2013: 7 recomanacions (novembre)
L’article més llegit de l’any està relacionat amb un dels esdeveniments més importants en l’àmbit de la divulgació de la recerca científica i la innovació tecnològica, la Setmana de la Ciència, i recull una selecció personal d’entre les activitats programades, amb diversificació pel que fa al territori i públic objectiu.
2. El full de ruta del Govern català en matèria de recerca (2013-2016) (abril)
En aquest article destacava alguns aspectes de la compareixença del conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que va tenir lloc el passat 4 d’abril, davant la Comissió d’Ensenyament i Universitats del Parlament de Catalunya, i en la qual va explicar els objectius i les actuacions del seu departament en l’àmbit d’universitats i recerca.
3. Faves a la Lorentz i faisà a la Minkowski: sopant amb Einstein a can Campalans (maig)
Dels tres articles que vaig dedicar l’any passat a commemorar el 90è aniversari de la visita d’Einstein a Barcelona, aquest ha estat el més llegit. Relata el desenvolupament del sopar que l’enginyer industrial Rafael Campalans i altres personalitats de l’època van dedicar al savi alemany el dia 27 de febrer de 1923, amb alguns detalls del menú que se serví -del qual s’han conservat algunes còpies, escrites en “llatí relativista”, segons la premsa.
4. Com fer una infografia amb el teu currículum (gener)
En aquest article explico com crear una infografia que resumeixi el nostre currículum a partir de les dades de les nostres xarxes socials, mitjançant Vizify.
5. Sant Jordi 2013: tres recomanacions (abril)
Les recomanacions abracen un parell de còmics (un sobre física i un altre sobre ciència-ficció), i un llibre sobre la història de l’aerostació a Barcelona.
6. Einstein, Barcelona i anarquisme (1923) (març)
En aquest article resumeixo els fets més rellevants de la visita d’Einstein a Barcelona, particularment el desenvolupament de l’entrevista del físic alemany amb Àngel Pestaña i altres dirigents anarquistes que va tenir lloc el dia 27 de febrer de 1923.
7. Catalans antirelativistes a la Barcelona dels anys 20 (octubre)
En aquest article, que tanca la trilogia sobre la visita d’Albert Einstein a Catalunya, exposo quina era la situació de les ciències físiques a la Catalunya de principis de segle XX, amb una atenció especial cap als catalans antirelativistes, és a dir, els científics contraris a la teoria de la relativitat d’Einstein.
8. Dones i ciència: 40 documents (gener 2012)
En vuitena posició es troba un article publicat el 2012 amb el títol Dones i ciència: 30 documents, que fou el més llegit d’aquell any , i que actualitzo regularment. A hores d’ara conté més de 40 documents relacionats amb l’àmbit de les dones, la recerca científica i el món acadèmic, a més dels plans d’igualtat en matèria de gènere d’algunes universitats dels territoris de parla catalana.
9. Recursos 2.0 per millorar la reputació digital del personal investigador (juliol)
En aquest article explico els avantatges de la utilització, per part dels científics, de les eines que els mitjans de comunicació social ens proporcionen (fonamentalment, blogs i Twitter) per visibilitzar la seva recerca i que aquesta tingui un impacte i una visibilitat més grans, entre d’altres avantatges. Es va publicar simultàniament en el blog de ISGlobal (Institut de Salut Global Barcelona), també en versió castellana i anglesa, i a data d’avui es manté com l’article més llegit.
10. Com fer un microvídeo que resumeixi la teva activitat a Twitter (juliol)
En aquest article em faig ressò de Vizify com a recurs que ens permet crear, de manera àgil i senzilla, un microvídeo que resumeixi la nostra activitat a Twitter. Recentment he actualiltzat el vídeo corresponent a la meva activitat a Twitter durant l’any 2013 (podeu accedir-hi clicant aquí, dura menys d’un minut).
11. Invertir en recerca sobre física de partícules és rendible? (agost)
Aquest article recull diversos exemples pràctics que demostren que fer recerca bàsica sobre física de partícules -com la que es duu a terme al Large Hadron Collider (el Gran Col·lisionador d’Hadrons o LHC, ubicat al CERN, a Suïssa)- no solament serveix per explicar per què l’univers és d’aquesta manera i no d’una altra, sinó que és altament rendible i es tradueix en aplicacions pràctiques en camps com ara la salut, les TIC i el medi ambient.
12. Acostem el món de la paleontologia als més petits! (febrer)
En aquest article informo sobre un nou joc interactiu de la col·lecció Personatges en joc, que té per objectiu donar a conèixer personatges destacats al llarg de la història de la ciència de Catalunya als alumnes de primària. Després del primer joc, dedicat a l’enginyer i inventor Narcís de Monturiol, i el segon, dedicat a l’alquimista Joan de Peratallada, el tercer lliurament es va dedicar a la figura del paleontòleg vallesà Miquel Crusafont.
13. 10 recursos sobre el bosó de Higgs (octubre)
Després de la concessió del premi Nobel de física al britànic Peter Higgs i el belga François Englert, pares d’aquesta enigmàtica partícula elemental, es va entrar en una fase mediàtica de Higgstèria col·lectiva, i vaig dedicar un article a presentar un seguit de recursos per entendre què és el bosó de Higgs i quines conseqüències implica el seu descobriment.
Vull agrair-vos la fidelitat lectora i els vostres comentaris. Que tingueu un 2014 ple de salut i ciència!
Articles relacionats