L’ase quàntic: els 12 articles més llegits del 2011

Bon any 2012!! Acaba l’any 2011 i és el moment de fer balanç. En aquest article analitzarem els articles més visitats de l’any d’aquest bloc.

Department of Statistics

Department of Statistics by TonZ, on Flickr

1. Twitter es consolida en la recerca i la comunicació científiques

L’article més llegit de l’any, en posició ben destacada respecte del segon, conté més de 200 comptes de Twitter vinculats als sistemes català, estatal i internacional d’R+D+I, i abraça també l’àmbit de la comunicació científica. El subapartat sobre el sistema català és actualitzat periòdicament.

2. Slow science o fer ciència sense blocs ni piulades

Els signants de The Slow Science Manifesto reclamen disposar de temps per fer recerca d’excel·lència, per pensar i per cometre errors, i en aquesta anotació analitzàvem si aquest moviment és compatible amb la utilització de les eines que les xarxes socials ens proporcionen per fer una millor recerca. Va ser l’anotació més comentada de l’any.

3. Neutrins superlumínics: retorn al futur?

Aquest article, publicat a Notícies d’In el 26 de setembre de 2011, va ser l’article sobre ciències físiques més llegit de l’any. L’experiment OPERA va detectar que els neutrins es propagaven a una velocitat superior a la de la llum, la qual cosa entrava en contradicció amb la teoria de la relativitat especial d’Albert Einstein. Els resultats de l’experiment encara provoquen polèmica entre la comunitat investigadora. Probablement hi ha algun error sistemàtic subtil que se’ns escapa: els experts apunten cap a la possible inestabilitat de la sincronització entre els rellotges del CERN i Gran Sasso mitjançant el sistema de GPS, o una errada en el programari. Haurem d’esperar un parell d’anys perquè els científics d’un altre centre puguin millorar els seus equipaments de mesura i assolir la mateixa precisió d’OPERA.

4. Universitats i recerca, en el darrer debat sobre l’orientació política general del Govern

En aquesta anotació vam analitzar les resolucions aprovades en matèria d’universitats i recerca en el Ple del Parlament celebrat el 30 de setembre de 2011, subsegüents al debat sobre l’orientació política general del Govern. Acompanyàvem l’article amb un núvol de paraules que recollia els termes més emprats en el text publicat al BOPC.

5. Open access, accés obert a la recerca científica

El moviment pel lliure accés a la informació científica o open access té com a objectiu aconseguir que els treballs de recerca de qualsevol disciplina siguin accessibles gratuïtament des de la xarxa. El moviment es basa en la idea que els resultats de la recerca finançada amb diners públics han de ser de domini públic. En aquest extens article, a banda d’analitzar els antecedents del moviment i la situació de l’open access a casa nostra, vam analizar alguns exemples a l’Estat sobre difusió en accés obert (Comunitat de Madrid,  Principat d’Astúries).

6. El bloc “L’ase quàntic”, guardonat a la categoria de ciència dels Premis Blocs Catalunya 2011

No cal dir que el dia que vaig recollir el premi Blocs Catalunya al millor bloc de ciència, categoria de blocs personals, va ser un dels dies més emotius de l’any, ja que rebre aquest guardó em va fer molta il·lusió. Aquest apunt pretenia ser una crònica d’un cap de setmana inoblidable a la Seu d’Urgell.

7. La Xarxa d’Innovació Pública (XIP): innovar a l’Administració

El mes d’abril naixia la Xarxa d’Innovació Pública (XIP), una comunitat formada per persones que tenen vincles amb l’Administració pública o amb iniciatives que s’hi duguin a terme, i que té com a objectius canviar la manera de treballar de l’Administració, fomentar la participació ciudadana, facilitar la vida a la ciutadania i crear opinió internament i externament. L’esdeveniment mereixia un bon article!

8. Open Data, dades obertes per a la ciutadania

L’open data, és a dir,  el fet de posar a disposició pública i lliure de la ciudadania les dades que genera l’Administració en formats digitals i estandarditzats, es configura com una de les disciplines més emergents. L’open data obre un món d’oportunitats a la innovació, al coneixement i ofereix, també, noves oportunitats de negoci. L’article pretenia ser una miniguia sobre aquest concepte (aplicacions, formats, administracions capdavanteres…)

9. Sobre els límits de Twitter, les etiquetes i les llistes

L’article explica en què consisteix el límit dels 2.000 following, mostra un recull d’eines per analitzar i mostrar indicadors sobre hashtags o etiquetes, i incideix en la importància de les llistes de Twitter per fer un seguiment ordenat i raonable de l’activitat dels comptes que seguim.

10. Open access: 10 recomanacions

Amb motiu de la Setmana Internacional de l’Accés Obert, vam presentar en aquesta anotació deu recursos (articles, presentacions o recursos multimèdia) que tracten sobre  l’accés obert a la recerca científica.

11. La recerca en el nou Pla de Govern 2011-2014

El passat mes de maig fou aprovat el  Pla de Govern 2011-2014, i en aquesta anotació vam repassar els continguts del document relacionats amb la recerca científica (R+D).

12. Els millors piuladors del món acadèmic, segons la London School of Economics

El passat estiu la London School of Economics and Political Science va fer una crida adreçada als lectors i lectores del seu bloc Impact of Social Sciences per tal que opinessin sobre quins eren els millors piuladors del món acadèmic, i aquest article mostrava els resultats de l’enquesta, a banda de recomanar alguns articles del bloc.

Bé, indubtablement ha estat un any molt intens, amb una mitjana de dos articles mensuals, que intentaré mantenir. I només em resta, a banda de desitjar-vos molt bon any, agrair-vos la vostra fidelitat lectora i els vostres comentaris, que em permeten continuar aprenent i explorant des de diversos angles el fascinant món de la recerca científica.

Quant a Xavier Lasauca i Cisa

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...
Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicació científica, Innovació a l'Administració, Recerca, Web 2.0, Xarxes socials i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s