Els 10 articles més llegits del 2023

Comença l’any 2024 i és moment de fer balanç. Aquest article compila els deu articles més visitats del blog L’ase quàntic publicats durant l’any 2023.

Les temàtiques preferides enguany per les lectores i els lectors del blog han girat al voltant de l’àmbit de les dones de ciència, les ciències de l’espai i la commemoració del centenari de la visita d’Albert Einstein a Catalunya. Aquest és el rànquing dels apunts més visitats durant l’any 2023:

1) El Concurs de Microrelats del Punt Científic de Montbau ja té guanyadors! (novembre)

Crònica de l’acte de lliurament dels premis del concurs de microrelats del Punt Científic de la Sala Polivalent de Montbau. Des d’aquest apunt podreu accedir al text del microrelat guanyador (Prevarica-bot), una reflexió al voltant dels perills de la IA generativa i de la presència de robots entre nosaltres.

2) 11 científiques per celebrar l’11F, Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (febrer)

Tot commemorant l’11F, Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, aquest article està dedicat a 11 científiques que haurien de ser conegudes per tothom, en la línia de la invitació que la vicerectora de la UOC, Marta Aymerich, va fer a finals de gener de l’any passat des de la seva columna del diari ARA.

3) Joan Oró (1923-2004), un lleidatà universal (juny)

Article dedicat a commemorar els 100 anys del naixement de Joan Oró i Florensa (La Bordeta, Lleida, 1923 – Barcelona, 2004). Els estudis d’aquest prestigiós bioquímic lleidatà han estat claus per entendre l’origen de la vida a la Terra.

4) Acostem la fotònica al jovent! (maig)

Aquesta entrada parla d’un nou lliurament de la col·lecció RECERCLIPS en què s’explica la recerca en ciències fotòniques duta a terme des de l’ICFO, un dels centres de recerca més prestigiosos d’Europa.

5) Recensió del llibre “Las raíces cósmicas de la vida”, de Josep Maria Trigo (juliol)

És la vida a la Terra un accident còsmic? En el llibre Las raíces cósmicas de la vida, de Josep Maria Trigo, hi trobareu la resposta (i moltes altres preguntes i respostes sobre l’origen de la vida al nostre planeta).

6) Una exposició a la UAB sobre la visita d’Einstein a Catalunya (1923) (maig)

Article dedicat a la iniciativa de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) de mostrar l’itinerari d’aquesta visita històrica d’Albert Einstein al nostre país, l’any 1923, mitjançant una exposició basada en les piulades a Twitter d’un conjunt de divulgadors de la ciència que van voler commemorar aquesta important efemèride científica fent-ne difusió a les xarxes socials.

7) Ressenya del llibre “Quan Albert Einstein passejà per la Rambla (1923)”, d’Antoni Roca Rosell (maig)

Quan Einstein passejà per la Rambla (1923) analitza la setmana que Einstein visità Catalunya, a l’inici de la gira que el savi alemany va fer per l’Estat espanyol i que també va arribar fins a Madrid i Saragossa. L’autor del llibre és Antoni Roca Rosell, professor d’Història de la Ciència i de la Tècnica a la Universitat Politècnica de Catalunya i un dels fundadors de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l’Institut d’Estudis Catalans i de la qual va ser president entre el 1993 i el 2009.

Articles redactats abans del 2023, també en el top 10

A banda dels set articles esmentats, redactats l’any 2023, altres articles escrits anteriorment també formen part del top 10 d’articles més llegits l’any 2022:

8Dones i ciència: 40 documents (gener 2012)

Aquest article compila un recull de recursos relacionats amb l’àmbit de les dones, la recerca científica i el món acadèmic, a més dels plans d’igualtat en matèria de gènere d’algunes universitats dels territoris de parla catalana.

9. Faves a la Lorentz i faisà a la Minkowski: sopant amb Einstein a can Campalans (maig 2013)

Aquest article ha estat el més llegit l’any 2023 de la tetralogia d’articles que vaig escriure ara fa deu anys, dedicats a la visita d’Albert Einstein al nostre país; podeu accedir-hi des de la secció  Einstein a BCN (1923) del blog.

10. Acostem la Revolució Industrial als més petits! (setembre 2014)

L’objectiu de l’article és donar a conèixer el personatge de Ferran Alsina, economista vinculat a la indústria tèxtil, i mostrar aspectes rellevants de la primera Revolució Industrial a Catalunya sobre la base d’un joc interactiu de la col·lecció Personatges en joc.

Balanç anual

Els petits grans moments de l’any pel que fa a les activitats relacionades amb aquest blog han estat la participació en l’acte de lliurament dels premis del concurs de microrelats del Punt Científic de Montbau, la visita a la UAB de l’exposició La visita d’Einstein a Catalunya en 66 piulades i la impartició del taller Xarxes socials per al personal investigador. Eines 2.0 per comunicar l’activitat científica al Tecnocampus-Mataró de la Universitat Pompeu Fabra.

Us desitjo un 2024 ben curull de salut i ciència!

Articles relacionats

Els 10 articles més llegits del 2022
Els 10 articles més llegits del 2021
Els 10 articles més llegits del 2020
Els 13 articles més llegits del 2013
Els 12 articles més llegits del 2012
Els 12 articles més llegits del 2011

Quant a Xavier Lasauca i Cisa

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...
Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicació científica, Dones i ciència, Lectures, Recerca, Uncategorized, Web 2.0, Xarxes socials i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari