Open access: 10 recomanacions

El passat diumenge 30 d’octubre va acabar la Setmana Internacional de l’Accés Obert. Per tal de commemorar aquest interessant esdeveniment, que cada cop pren més volada, en aquesta anotació recomanarem deu recursos (articles, presentacions o recursos multimèdia) que tracten sobre aquesta emergent qüestió: l’accés obert a la recerca científica.

Open Door

Open Door by Nicola Corboy, on Flickr

1) La Royal Society obre els seus arxius perquè puguin ser consultats públicament i de manera gratuïta

La institució científica més antiga del món permet que puguin ser consultats més de 60.000 documents que abracen gairebé tres segles, segons va anunciar el dia 26 d’octubre en aquesta nota de premsa. L’accés sense restricció permet consultar articles de Newton, Faraday, Franklin o Darwin, i d’altres més curiosos com els que podreu llegir des d’aquesta selecció de la BBC News.

2) Open Access: a short summary, de Michael Nielsen

Michael Nielsen és un dels principals impulsors del moviment Open Science, i en vam parlar en aquesta anotació. En aquest article, publicat el dia 30 d’octubre, Nielsen fa un resum sobre l’estat actual del moviment open acces, especialment en l’àmbit anglosaxó, amb múltiples enllaços a recursos molt interessants. Precisament el darrer programa Eureka! de COMRàdio va dedicar un espai a parlar de ciència oberta i Michael Nielsen.

3) By championing open access publishing, the academic community can bring us closer to making research available to all, en el bloc Impact of Social Sciences de la LSE

Sovint recomanem la lectura del bloc de la London School of Economics and Political Science. En aquesta oportunitat, Dave Puplett and Natalia Madjarevic escriuen un recomanable article amb cinc consells adreçats al personal investigador que desitgi aprofitar els avantatges que proporciona la publicació en accés obert, destinats a incrementar el nombre de citacions i la reputació dels autors.

4) E-print archives ensure credit for original ideas, de Praveen Chaddah

Des del portal Science and Development Network (SciDev.net) ens arriben aquestes reflexions en forma d’article de Praveen Chaddah sobre el lloc web arXiv.org, el servidor de preprints per internet d’accés gratuït creat per Paul Ginsparg fa 20 anys.

5) L’Open Access i els dipòsits digitals, una altra via de difusió, del CRAI (UB)

El Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) és un agent molt implicat en els processos d’innovació, transferència del coneixement i creació de talent de la
Universitat de Barcelona. En la presentació recomanada trobareu molta informació sobre accés obert i les polítiques de la UB en aquesta matèria, a més d’una destacable bibliografia. Trobareu més presentacions sobre accés obert i altres temàtiques en el seu compte d’Slideshare.

6) Acceso abierto a los datos de investigación: definición, políticas y actores, de Daniel Torres-Salinas.

Daniel Torres-Salinas, responsable del bloc EC3noticias & Bibliometría en la Web, és doctor en Documentació Científica per la Universitat de Granada, i imparteix cursos sobre comunicació científica, web 2.0 i ciència. En aquesta presentació ens parla sobre Data Sharing i el rol de les agències de finançament i les revistes científiques.

7) Open access and scholarly publishing: is it time to tear down the paywalls?, de Roly Sussex i Phillip Long

En aquest article, publicat al portal australià The Conversation, els autors ens parlen del concepte open aplicat a la recerca, que qualifiquen  de ethically and intellectually persuasive, a més de politically compelling.

8- Learning Analytics and New Scholarship: Now on the Technology Horizon, de Brian Kelly

Brian Kelly, professor de la Universitat de Bath, membre destacat de la UKOLN i autor del bloc UK Web Focus, ens parla en aquest article i en la presentació que l’acompanya sobre com les tecnologies emergents estan transformant el món acadèmic i la manera de comunicar la recerca: distingeix entre el que ja ha arribat (cloud computing, mobile/tablets, open content, open data) i el que arribarà en un horitzó d’entre 2 i 5 anys (Learning Analytics, New Scholarship, intel·ligència col·lectiva…). Encara no heu fet el vostre full de ruta? 🙂

9) The Role of Open Access in Maximising the Impact of Biomedical Research, de Sir Mark Walport

En aquest àudio podreu escoltar la conferència impartida per Sir Mark Walport, director del Wellcome Trust, a la Bodleian Library, una de les biblioteques més emblemàtiques del món.

10) The Digital Natives are Getting Restless: The Student Voice of the Open Access Movement, de Nick Shockey

En aquest vídeo, el director de Right to Research Coalition, Nick Shockey, ens explica com els estudiants actuals, hiperdigitalitzats, estan esperonant el moviment Open access.

(Les recomanacions 9 i 10 estan extretes de l’article Academic knowledge in the digital era: 5 podcasts, d’ Amy Mollet)

Anotacions relacionades:

Quant a Xavier Lasauca i Cisa

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...
Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicació científica, Innovació a l'Administració, Recerca, Web 2.0, Xarxes socials i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari