La intel·ligència artificial i el cultiu de microalgues com a font alternativa de proteïnes són els dos temes més destacats del número 161 de RECERCAT, el butlletí de la recerca a Catalunya. Si en voleu fer un tast, accediu al videosumari del número.

La intel·ligència artificial (IA) amara bona part dels continguts del darrer número del butlletí, amb la presentació del CIDAI (Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence), la publicació d’un informe del Parlament europeu sobre IA i dos exemples de bones praxis empresarials pel que fa a l’ús de la IA (Biel Glasses i Dermavision Solutions) com a continguts més destacats. L’empresa emergent Biel Glasses està desenvolupant unes ulleres intel·ligents que milloren la mobilitat de les persones amb baixa visió amb l’objectiu d’ajudar-les a ser més autònomes en el seu dia a dia, mentre que Dermavision Solutions ha creat una cabina que detecta en cinc minuts lesions a la pell sospitoses de ser cancerígenes.
D’altra banda, RECERCAT entrevista aquest mes Massimo Castellari, investigador de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Castellari coordina ProFuture, un projecte europeu liderat des de l’IRTA per desenvolupar tecnologies de cultiu de microalgues amb un objectiu molt ambiciós: augmentar fins a un 70 % la producció d’aliments al llindar de l’any 2050 sense malmetre els ecosistemes del planeta.
A més, en portada trobareu un article que analitza la recentment aprovada Estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i Innovació (EECTI) 2021-2027. A la secció de Catalunya hi ha un altre article d’anàlisi, en aquest cas dedicat a als bons resultats de Catalunya quant a captació de fons procedents del programa Horitzó 2020.
Altres recomanacions personals:
– A la secció Ciència, un interessant article recorre els grans avenços científics, mèdics i tecnològics i els nous hàbits i pràctiques que han estat conseqüència de les crisis sanitàries que han ocorregut al llarg de la història humana. Tot llegint l’article descobrireu com la neteja i l’eliminació regular d’escombraries, l’estetoscopi, el rentat de mans, la penicil·lina o les unitats de cures intensives, entre d’altres avenços, tenen l’origen en alguna de les múltiples pandèmies que han assolat la humanitat.
-A Recursos educatius trobareu una recensió del llibre Enseñando Ciencia con Ciencia, una obra que té per objectiu facilitar estratègies i activitats per fomentar les vocacions científiques i la passió per la ciència a l’aula.
-A Recomanacions una notícia la protagonitza el Servei de Biblioteques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que ha estrenat un nou web, anomenat El Cicle de la Comunicació de la Recerca, amb l’objectiu d’acompanyar l’alumnat i el personal docent i investigador en el procés de crear i difondre les seves publicacions científiques per tal de donar a conèixer els resultats de la recerca.
Finalment, el bit terminològic del mes (gentilesa del TERMCAT) tracta sobre el mot abstract (i, col·lateralment, sobre peer review): com n’hem de dir, d’aquestes expressions, en català?
Si el butlletí RECERCAT us agrada, us hi podeu subscriure des d’aquí.
Altres articles relacionats:
Homenatge a Eduard Fontserè, el pare de la meteorologia professional a Catalunya
25 recursos sobre la COVID-19 i el SARS-CoV-2
L’únic lloc de la Terra sense vida
Platges d’Hiroshima i estupefaents precolombins
Nous avenços contra l’ELA
Grafè, galàxies i taules periòdiques dels elements…
Recerca, innovació i esperit emprenedor
Nova pàgina web amb recursos per al professorat
Es pot innovar a l’Administració amb un butlletí electrònic?