El darrer número del butlletí electrònic RECERCAT ve amarat de física d’altes energies i d’astrofísica (accés al videosumari del número).

Interior del ProtoDUNE / CERN
La física és al centre de tot…
…deia el lema de l’Any Internacional de la Fisica (2005). I també al centre del darrer número del butlletí RECERCAT. D’una banda, el butlletí es fa ressò que un equip liderat per investigadores de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB UB-IEEC) i de la Universitat de Groningen ha descobert, mitjançant l’anàlisi de dades del satèl·lit Gaia, subestructures fins ara desconegudes a la Via Làctia. Segons el butlletí, aquest descobriment ha estat el resultat de combinar les posicions i les velocitats de sis milions d’estrelles del disc de la nostra galàxia obtingudes a partir del segon catàleg de la missió Gaia. Aquestes subestructures permeten concloure que el disc de la nostra galàxia va patir una important pertorbació gravitacional (o gran sacsejada, apunto) ara fa entre 300 i 900 milions d’anys. La notícia també ho ha petat a Twitter.
D’altra banda el CERN i el Fermilab avancen cap a la construcció del DUNE (Deep Underground Neutrino Experiment, o experiment de neutrins subterrani profund), el detector de neutrins d’argó líquid més gran del món. Aquesta col·laboració científica, en què té una participació destacada l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), té per objectiu investigar les partícules elementals més abundants de l’univers, els neutrins (i la seva contrapart d’antimatèria, els antineutrins), per donar resposta a les principals qüestions de la física, com ara per què l’univers està dominat per la matèria.
Altres continguts interessants
El butlletí dedica un article a un estudi que analitza milers de comunicacions a la capçalera eLife de biomedicina i que conclou que les dones i les persones no occidentals estan infrarepresentades en les revisions d’experts. Una prova més del sempitern sostre de vidre, que no cessa.

José Remesal/ Imatge: RECERCAT.
Particularment destacable és l’entrevista a José Remesal, catedràtic d’Historia Antiga de la Universitat de Barcelona, que ens explica les conclusions d’un revolucionari estudi pluridisciplinari sobre la importància de la ruta atlàntica en els fluxos de comerç d’aliments entre la península Ibèrica i el nord d’Europa durant l’imperi romà, notícia que va tenir un gran ressò el número de setembre del butlletí. Com diu el Dr. Remesal,
En certa mesura, la nostra feina de recerca està revolucionant la idea tradicional de l’antiga Roma.
L’apunt terminològic del mes (Parlant d’economia, els àngels existeixen?) està dedicat a com hem d’anomenar els business angels en català normatiu, entre d’altres termes relacionats amb el món de la inversió que apareixen en l’article que parla de la iniciativa de Biocat The Investment Readiness Series.
El web de la SUR, on fire
Finalment, cal esmentar dues novetats remarcables en el web de la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR):
- La pàgina web Dones i ciència del web de la SUR ha estat profundament actualitzada, en concret els apartats “Dones i ciència a la història”, «Documents» i «Enllaços», així com els principals indicadors sobre dones i ciència.
- “Les entrevistes de RECERCAT”, una nova pàgina web que aplega les entrevistes publicades fins ara al butlletí. Des del mes de gener d’enguany, cada número del butlletí dedica un article a entrevistar una figura reconeguda del sistema català d’R+D+I. Fins ara han estat entrevistats Roger Gomis (IRB Barcelona), Cristina Sáenz de Pipaón i Miquel Àngel Pericàs (ICIQ), José Eduardo García (UPC-CEMAD), Diego F. Torres (IEEC-CSIC), Rafael Maldonado (UPF), Carme Jordi i Xavier Luri (IEEC-UB), Fàtima Bosch (CBATEG) i José Remesal (UB).
Podeu accedir al número sencer clicant aquí, i si encara no en sou subscriptors, us hi podeu subscriure des d’aquest enllaç.
Altres articles relacionats
- Dues de romans i una de xarxes socials
- La Generalitat impulsa una estratègia per avaluar l’impacte de la recerca a Catalunya (RIACAT)
- Nous avenços contra l’alcoholisme
- Fotons, púlsars i tortugues babaues
- Richard Feynman, un geni atípic
- Nous avenços contra el càncer, en el butlletí RECERCAT
- Recerca, innovació i esperit emprenedor
- Nova pàgina web amb recursos per al professorat
- Es pot innovar a l’Administració amb un butlletí electrònic?