Nous avenços contra el càncer, en el butlletí RECERCAT

El darrer número del butlletí RECERCAT, el butlletí de la recerca a Catalunya, conté una entrevista amb Roger Gomis, investigador ICREA cap del laboratori Control de Creixement i Metàstasi del Càncer de l’IRB Barcelona. Gomis és un dels investigadors sobre el càncer referents a tot el món, com palesa l’impacte del treball publicat a Nature Cell Biology que acaba de liderar i que ha permès identificar la proteïna que manté latent les cèl·lules metastàtiques del càncer de mama.   

gomis

Roger Gomis. Imatge: IRB Barcelona

Un estudi publicat a The Lancet i coliderat des de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) pot provocar un canvi en els protocols terapèutics del càncer de mama que comporti una reducció de la taxa de mortalitat del 3,4 % dels casos d’aquesta malaltia, que a Europa afecta cada any al voltant de 200.000 persones.  En l’entrevista, Gomis  explica les aplicacions i les potencialitats de la detecció precoç dels pacients que es poden beneficiar de tractament preventiu de metàstasi òssia.

A més, a la secció Catalunya, un altre article del butlletí analitza els resultats definitius de l’enquesta sobre activitats en R+D del 2016 publicats per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El butlletí també es fa ressò de la iniciativa PRIMA, amb seu a Barcelona, que té com a objectiu l’impuls de polítiques d’R+D+I sota una estratègia comuna de 19 estats euromediterranis per abordar reptes com ara la manca d’aigua, l’agricultura i la seguretat alimentària.

A la secció Innovació, el butlletí destina un article a Orchestra Scientific, la primera empresa derivada (spin-off) nascuda de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), que ha desenvolupat una membrana que és capaç d’atrapar el diòxid de carboni i separar-lo de la resta de gasos com si es passés per un sedàs.

La construcció d’una xarxa de transmissió d’informació quàntica híbrida per investigadors de l’Institut de Ciències Fotòniques, el lideratge del desenvolupament científic dels futurs xips europeus per part del Barcelona Supercomputing Center, un projecte europeu que té per objectiu fer la ciència atractiva per als adolescents i la publicació del primer de cinc vídeos d’una activitat divulgativa arqueològica amb persones amb síndrome de Down són altres dels continguts destacats d’aquest número.

Finalment, en aquest número el butlletí estrena vídeo promocional, elaborat per l’Àrea de Comunicació de la Secretaria d’Universitats i Recerca amb Spark Adobe, amb una selecció dels principals continguts del butlletí!

Des de la pàgina principal del butlletí podeu accedir a diversos repositoris de notícies dedicades al personal educador, a bones praxis empresarials en l’àmbit de l’R+D+I i a recensions de llibres de ciència, publicades en el butlletí al llarg de la seva història. I si el butlletí us mola, us hi podeu subscriure! 😉

Altres articles relacionats

Quant a Xavier Lasauca i Cisa

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...
Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicació científica, Recerca i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s