Acostem la recerca catalana als més petits amb els darrers contes de la Laura i en Joan!

La Secretaria d’Universitats i Recerca publica periòdicament noves aventures de la Laura i en Joan amb l’objectiu d’acostar el món de la recerca científica que s’està duent a terme a Catalunya als infants d’entre 6 i 10 anys, divulgar-ne la seva funció social i fomentar les vocacions científiques. En aquesta anotació repassarem la temàtica dels darrers contes publicats, sobre astronomia, enginyeria, biomedicina, lingüística aplicada, química orgànica i aqüicultura.

LiJIEEC

L’argument en tots els llibres de la col·lecció es basa en els superpoders de la Laura i en Joan, que permeten al personal investigador de diversos centres i grups de recerca universitaris de Catalunya solucionar enigmes i resoldre situacions complicades. Els contes, alhora que exposen recerques en diverses disciplines, també treballen de manera indirecta el respecte, la igualtat de gènere, la coeducació, la intergeneracionalitat, els hàbits alimentaris i l’ús de transports sostenibles.

Els sis darrers contes de la Laura i en Joan tracten les següents temàtiques:

17. La Laura i en Joan amb els secrets que amaguen les paraules

Temàtica: Lingüística
Argument: L’Institut Universitari de Lingüística Aplicada (IULA-UPF) convoca la Laura i en Joan per col·laborar en el disseny d’una eina informàtica que permeti estudiar els titulars dels diaris i així esbrinar si s’estan deshumanitzant.

18. La Laura i en Joan aprenen de la natura

Temàtica: Química orgànica
Argument: La Laura i en Joan s’ incorporen al grup de recerca de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), a Tarragona, per aconseguir imitar la molècula d’un fong que pot tenir propietats adients per curar un tipus de càncer.

19. La Laura i en Joan i l’amenaça de l’espècie perduda

Temàtica: Aqüicultura
Argument: La Laura i en Joan es desplacen a les illes Medes per atrapar un mero, espècie en greu perill d’extinció. Des de la Xarxa de Referència d’R+D en Aqüicultura (XRAq) tenien la hipòtesi que, si aconseguien reproduir el mero, el podrien reintroduir.

20. La Laura i en Joan persegueixen les cèl·lules malignes

Temàtica: Biomedicina
Argument: L’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) necessita l’ajuda de la Laura i en Joan per investigar sobre la malaltia del càncer amb mosques de la fruita, amb l’objectiu de saber com s’estenen les cèl·lules malignes a altres parts del cos.

21. La Laura i en Joan a Val Més prevenir que nedar

Temàtiques: Enginyeria, matemàtiques
Argument: Mitjançant les matemàtiques i l’enginyeria, la Laura i en Joan ajudaran a prevenir desperfectes en cas d’inundacions a tres rius d’Europa: l’Elba, el Po i el Llobregat. La recerca es du a terme al CIMNE, el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria.

22. La Laura i en Joan en una recerca molt espacial

Temàtiques: ciències de l’espai, astronomia
Argument: L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) convoca a la Laura i en Joan per participar en una recerca on s’havien de localitzar exoplanetes, és a dir, planetes de fora del sistema solar, i així poder llançar una sonda espacial per investigar els que havien descobert.

Una particularitat dels darrers sis contes de la Laura i en Joan és que són bilingües (català-anglès). A més dels contes, us recomano que feu jugar els nens amb la guia interactiva que acompanya el conte (que també conté activitats en anglès), que permet accedir a entre onze i quinze activitats en línia per cada conte.  Hi ha diversos tipus d’activitats: d’arrossegar, de relacionar, de completar, trencaclosques, encreuats… i les dues darreres activitats permeten avaluar el que els infants han après en el conte.

Per exemple, m’ha semblat interessant aquesta activitat del conte sobre l’ICIQ, sobre l’ordenació de la cadena tròfica:

LiJactiv2

O aquesta altra del conte sobre l’IEEC, en anglès, sobre la seva missió:

LiJactiv1

En definitiva, un munt d’activitats per fer recerca mentre juguem a casa o a l’aula! 🙂

Quant a Xavier Lasauca i Cisa

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...
Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicació científica, Recerca, Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Acostem la recerca catalana als més petits amb els darrers contes de la Laura i en Joan!

  1. Retroenllaç: Lo Parte Any 5 Núm. 20 | Lo Bloc de Lo Parte

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s