Setmana de la Ciència 2014: 7 recomanacions

El  14 de novembre ha començat la 19a edició de la Setmana de la Ciència, que s’allargarà fins al dia 23 de novembre i que enguany està dedicada a l’Any Internacional de la Cristal·lografia i l’Any de la Biotecnologia.

Z->mu+mu event with high pileup recorded at ATLAS experiment. Image: CERN.

Z -> mu+mu event with high pileup recorded at ATLAS experiment. Image: CERN.

La cita anual de la Setmana de la Ciència ja és aquí! Es tracta d’un dels esdeveniments més rellevants en l’àmbit de la divulgació de la recerca científica i la innovació tecnològica. Durant la Setmana tindran lloc més de 300 activitats arreu de Catalunya i s’espera que hi participin més de 150.00 persones.

El proper dilluns 17 de novembre tindrà lloc al Parlament de Catalunya l’acte inaugural institucional de la Setmana, amb la conferència Podrem eradicar la infecció per VIH en les persones infectades? Paper de la vacuna terapèutica a càrrec de Bonaventura Clotet, director de l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) i cap de la Unitat VIH de l’Hospital Trias i Pujol. Com a novetat, enguany la inauguració anirà seguida de la jornada “Vacunes, ciència i societat”, organitzada per l’IEC i la FCRi amb el suport del Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT) i el Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea.

D’entre les activitats programades al llarg de la Setmana, aquesta és la meva selecció personal:

1) Barcelona: descobrir què s’amaga dins el gel antàrtic

Descobrir tot el que aquest ecosistema tan peculiar amaga o visitar el primer laboratori de la Base Antàrtica on investigava l’equip dirigit per la Dra. Josefina Castellví són dues de les activitats que es duran a terme en el Cosmocaixa Barcelona entre els dies 20 i 23 de novembre.

2) Vic i Manresa: Participar en alguna de les activitats de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya

Conferències com ara Hi haurà química entre nosaltres? o Hepatitis C crònica i noves dianes de tractament, un taller sobre Mecatrònica: robòtica i automàtica,  exposicions, sortides, una taula rodona… són algunes de les activitats que enguany organitza la UVic-UCC (accés al programa complet).

3) Girona: La Universitat de Girona acosta la màgia de la ciència a la ciutadania

La UdG organitza “Un planeta amb energia”, una obra de teatre protagonitzada pels actors Jordi Subirà i Romi Yanes que combina diverses experiències científiques. L’activitat tindrà lloc al Parc Científic i Tecnològic i girarà a l’entorn de les energies renovables. La incansable Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4DUdG) se suma a la celebració amb diferents propostes sota el títol Ciència oberta:  el 20 de novembre, amb la col·laboració d’Amical Wikimedia, tindrà lloc la Viquimarató de Ciència, una trobada de persones interessades a aprendre a editar la Viquipèdia o que vulguin millorar els articles relacionats amb ciència;  també aquell dia podeu fer un Toc de Ciència al bar Crystal de Girona (C/ Marquès de Caldes de Montbui, 50), en un entorn informal on podreu gaudir d’una estona de jocs de mans, humor i enigmes indesxifrables (un must que no us podeu perdre!). Accés al programa complet.

4) Roquetes: visitar l’Observatori de l’Ebre

Com cada any, amb motiu de la Setmana de la Ciència l’Observatori de l’Ebre organitza una jornada de portes obertes; la jornada tindrà lloc diumenge 16 de novembre a les 11:00, i constarà de diverses activitats: la conferència “Asteroides perillosos, cometes i meteorits: recerca puntera a Catalunya” (a càrrec del Dr. Josep M. Trigo Rodríguez, de l’Institut de Ciències de l’Espai, CSIC-IEEC), una visita guiada a les instal·lacions del centre, un taller experimental i una exposició de la Revista Ibérica. Les activitats estan destinades al públic en general i són d’accés lliure (no és necessari inscriure-s’hi). Podeu obtenir més informació trucant al 977 500 511. Més informació.

5) Reus i Tarragona: URV, IPHES, ICAC, ICIQ…

La Universitat Rovira i Virgili organitza la segona edició de l’activitat Ciència al teatre el 18 de novembre al matí, al Teatre Bartrina de Reus (una barreja de final del concurs Vols saber què investigo? i els monòlegs científics dels mítics The Big Van Theory). A més, durant diversos dies al matí s’ofereix la ruta científica Antoni de Martí i Franquès, que apropa la figura d’aquest químic català que va viure a Tarragona. Les activitats divulgatives de l’IPHES, l’ICAC i l’ICIQ s’afegeixen també a la celebració.

6) Barcelona: visitar una exposició sobre sketching (art urbà) relacionat amb la recerca de l’IDIBAPS

Fins al 27 de novembre podeu visitar aquesta exposició amb les il·lustracions i fotografies dels dos tallers d’sketching científic celebrats els passats mesos de maig i setembre, on més de cent persones van dibuixar com és i què es fa a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer. A més, el dia 20 de novembre a les 18h  es presenta el llibre Sketching Científic IDIBAPS, a càrrec d’investigadors i sketchers vinculats al projecte. Més informació.

Sketching a l'IDIBAPS.

Sketching a l’IDIBAPS.

7) Arreu: participar en el concurs Research Your Mind…

… i guanyar un smartphone! Estigueu atents! El concurs (tipus Trivial) començarà el dia 18 de novembre i s’hi podrà participar fins al 4 de desembre.  Bases del concurs.

Per a més informació…

Si voleu més informació sobre la resta d’activitats que es duran a terme al llarg de la Setmana de la Ciència 2014, us recomano que consulteu la pàgina web de la Setmana de la Ciència, el portal Surt de recerca per Catalunya! o  el magnífic nou portal Buscaciència, basat en el blog homònim creat pel comunicador científic Octavi Planells el setembre del 2009. Que gaudiu de la Setmana! Salut i ciència! 🙂

Enllaços relacionats:

Quant a Xavier Lasauca i Cisa

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...
Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicació científica, Recerca i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s