Setmana de la Ciència 2013: 7 recomanacions

El proper divendres 15 de novembre comença la 18 edició de la Setmana de la Ciència, que s’allargarà fins al dia 24 de novembre i que enguany està dedicada a a l’’Any Internacional de l’Estadística, l’Any Internacional de la Cooperació en l’Esfera de l’Aigua i la commemoració del 90è aniversari de la visita d’Albert Einstein a Catalunya.

S’acosta la cita anual de la Setmana de la Ciència, un dels esdeveniments més importants en l’àmbit de la divulgació de la recerca científica i la innovació tecnològica. Durant la Setmana tindran lloc més de 300 activitats arreu de Catalunya i s’espera que hi participin més de 150.00 persones. D’entre les activitats programades, n’he fet una selecció personal amb diversificació pel que fa al territori i públic objectiu:

1) Barcelona: assistir a un taller del VHIR sobre el poder de l’estadística en medicina

Aquest taller interactiu adreçat a les escoles que ha preparat el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) té per finalitat fer prendre consciència als estudiants de Secundària i Batxillerat de la importància de l’estadística en medicina i en la recerca biomèdica. Comptar mutacions en els gens o determinar el nombre de malalts que pateixen una determinada malaltia són alguns dels indicadors que permetran als participants realitzar un petit estudi estadístic aplicat a la biomedicina. L’activitat tindrà lloc els dies 20 i 22 de novembre de 10h a 12h a l’Aula d’Informàtica del Pavelló Docent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron pel Dr. Àlex Sánchez Pla. L’activitat és gratuïta però cal inscripció prèvia; només cal enviar un correu electrònic a Marta Solís (marta.solis@vhir.org).

2) Alella: visitar una exposició d’imatges científiques organitzada pel Centre de Regulació Genòmica (CRG)

El personal investigador del CRG estudia el genoma i la seva relació amb malalties  comunes, com ara el càncer o malalties d’origen genètic, com ara les malalties rares. L’exposició, que porta per títol Tree of life. La complexitat de la vida: de la cèl·lula a l’organisme viu, mostra imatges basades en la recerca que es duu aterme des del CRG. Es tracta d’imatges d’un gran valor estètic i artístic, que traspassen la frontera d’allò purament científic. Tota la informació sobre l’exposició la trobareu aquí.

3) Sabadell:  apropar-se a la paleontologia des de l’ICP

El programa de la Setmana de la Ciència d’enguany de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont combina activitats al Museu de l’ICP a Sabadell amb activitats organitzades en col·laboració amb altres institucions. Hi haurà jornada de portes obertes al Museu, xerrades, tallers… i fins i tot una gimcana paleontològica virtual a partir del joc sobre Miquel Crusafont que va dissenyar la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb la UPC. El que més m’ha cridat l’atenció és una de les novetats d’aquest any: una sessió d’street knitting per als amants de la mitja i ganxet (o aquells que en vulguin aprendre) amb la qual es decorarà l’entrada del Museu -amb petjades de dinosaure, lianes, etc.- i es dissenyarà un esquelet de dinosaure d’amigurumi que hi quedarà exposat.

4) Vic: Participar en alguna de les activitats de la Universitat de Vic

Conferències com ara L’amor és una tecnologia: la hackegem?L’accident del Challenger podia haver-se evitat: un passeig a través de l’Estadística, un taller per aplicar la ciència a la pràctica culinària (Esferifica’t),  exposicions, sortides, una taula rodona… són algunes de les activitats que enguany organitza la Universitat de Vic (accés al programa complet).

5) Terrassa: assistir a una jornada d’actualitat i difusió científica en el mNACTEC

El bosó de Higgs, el projecte Castor, la pel·lícula Gravity i una observació astronòmica del Sol són alguns dels temes que s’aborden en aquesta jornada, que tindrà lloc dissabte 23 de novembre de 10 a 14,30 hores a la Sala d’actes del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (Rambla d’Ègara, 270, Terrassa).  Hi participaran Imma Riu (IFAE), Pere Santanach (UB) i Andrés Aragoneses, professor de física de la UPC i company de l’Associació Catalana de Comunicació Científica.

6) Barcelona/Tarragona: Participar en una passejada per la ciència i la història

En el marc d’aquesta setmana, la Secretaria d’Universitats i Recerca (Departament d’Economia i Coneixement) organitza dues rutes per descobrir la ciència i la història de dues ciutats, Tarragona i Barcelona. Aquests itineraris, que duren dues hores i mitja i són aptes per a tots els públics, es duen a terme amb el suport d’un guia i les dramatitzacions d’intèrprets.

La primera ruta o passejada, que es titula Dones de ciència, tracta sobre el difícil camí que han hagut de superar les científiques a Catalunya des del segle XIV fins al segle XX, i gràcies a les quals s’han aconseguit trencar algunes barreres de gènere i s’ha impulsat l’avenç de la dona en el món científic. Aquesta ruta tindrà lloc a Barcelona, el proper dissabte 16 de novembre, a les 11 del matí. Si voleu fer un tast previ del circuit, podeu donar un cop d’ull al vídeo introductori publicat en el perfil institucional de la Direcció General de Recerca a la xarxa Facebook, o accedir a aquesta anotació.

El segon circuit, Tarragona. Scientia Romanorum, es farà dissabte 23 de novembre a les 11 del matí, i us aproparà a Tàrraco des d’un vessant diferent. Gràcies al patrimoni arquitectònic i cultural coneixereu algunes de les disciplines científiques clàssiques: medicina, arquitectura, enginyeria, etc., i la seva vinculació a aquesta ciutat.

Ambdues activitats són gratuïtes i per apuntar-s’hi només cal enviar un correu electrònic (info@ventilador-cultural.com) o trucar al telèfon 93 345 22 53.  En ambdós casos el lloc de trobada des d’on s’inicia l’itinerari es confirmarà en fer la reserva.

7) Arreu: aprofundir sobre el 90è aniversari de la visita d’Einstein a Catalunya

Si voleu aprofundir sobre la visita d’Einstein al Principat, us recomano que navegueu pel  portal divulgatiu de la Secretaria d’Universitats i Recerca dedicat a aquesta visita, que detalla l’itinerari del savi alemany pel nostre país a través d’un mapa interactiu que recull els fets més rellevants del viatge. El portal conté una completa hemeroteca amb notícies dels diaris de l’època, un arxiu d’imatges i un bon grapat d‘articles contemporanis sobre la temàtica.

La relació d’Einstein amb els anarquistes catalans, el sopar relativista amb què Rafael de Campalans homenatjà Einstein o els catalans antirelativistes que polemitzaren amb el prestigiós físic alemany són temes que hem tractat en aquest blog i que poden complementar la informació sobre l’efemèride.

Per a més informació…

Si voleu més informació sobre la resta d’activitats que es duran a terme al llarg de la Setmana de la Ciència 2013, us recomano que consulteu l’Agenda de Ciència de Catalunya, dintre del portal Recerca en acció,  amb informació sobre les activitats que es realitzen en una data o en un territori concret, o sobre una matèria determinada. Un altre punt de referència és el blog Agenda de la cultura científica, d’Octavi Planells i Elisabet Salmeron, recentment guardonat amb un dels Premis Blogs Catalunya, dins de la categoria de blog personal d’Universitats, Recerca i Ciència. Felicitats!

Enllaços relacionats:

Quant a Xavier Lasauca i Cisa

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...
Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicació científica, Dones i ciència, Recerca i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Setmana de la Ciència 2013: 7 recomanacions

  1. Retroenllaç: Enric I. Canela » Blog Archive » Les recomanacions de l’Ase quàntic per a la Setmana de la Ciència

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s