6 recomanacions: open access i un nou web estadístic

Ha estat una setmana força prolífica pel que fa a la publicació de posts sobre la qüestió de l’accés obert a la recerca científica. Heus ací una relació de lectures recomanables sobre aquest tema, amb l’afegitó final d’un nou web estadístic sobre el món acadèmic català.

Open

Imatge: Open by wiccked, on Flickr

1) A day in the life of an open researcher

A través d’un post del professor Brian Kelly m’assabento que ja s’ha publicat el número 33 de la revista de JISC, un organisme britànic destinat a promoure les TIC i el web 2.0 en l’àmbit educatiu i de la recerca. Aquest número conté un article molt interessant sobre com viu una recercaire (Jennifer Jones) el seu dia a dia des d’una perspectiva 2.0. Molt recomanable també és la lectura dels articles Open Doors, on diversos gestors del programa JISC ens parlen de la importància del concepte Open, i Making the most of the open web, on tres experts (entre ells el propi Kelly) ens expliquen com el web social (xarxes socials, blocs) pot contribuir a difondre el coneixement sobre la nostra recerca.

2) Open Access to Science for Everyone

Es tracta d’un article de Ross Mounce hostatjat en el bloc del professor Brian Kelly, que ha convidat diversos experts a opinar des del seu bloc sobre els enfocaments varis que pot tenir el concepte d’obertura. La síntesi que fa Mounce sobre la importància de l’accés obert és molt interessant, i el nombre d’enllaços i recursos que conté l’article, francament útil. A més, a partir del seu bloc descobreixo els Panton Principles for Open Data in Science, i l’Science Code Manifesto: quina troballa!!

3) COAR, un impulso para el Acceso Abierto

Des del bloc de SISOB (An Observatorium for Science in Society based in Social Models) es fan ressò de COAR, la Confederació de Repositoris d’Accés Obert, creada l’any 2009 i que abraça més de 80 institucions de 24 estats d’Europa, Amèrica Llatina, Àsia i Amèrica del Nord. Aquesta organització té com a finalitat visibilitzar els resultats de la recerca des de  xarxes globals de repositoris d’accés obert.

4) Elsevier, the Research Works Act and Open Access: where to now?

Stephen Curry, des del bloc de la London School of Economics, escriu sobre la polèmica que envolta el boicot a Elsevier, després que l’editorial abandonés el seu suport a la Research Works Act, i del canvi pel que fa a les polítiques d’accés obert per part de la Research Councils UK. També Mike Taylor es mostra en una línia similar, favorable a l’accés obert,  des d’aquest article del bloc de la LSE.

5) Open Access: policy guidelines

El Blog de Gredos es fa ressò de la publicació de la UNESCO Policy Guidelines for the development and promotion of Open Access, un document destinat a facilitar la presa de decisions per adoptar polítiques d’accés obert i enfortir els sistenes de recerca estatals i regionals.

Un nou web estadístic

M’assabento a partir del darrer butlletí de l’AQU que ja està operativa una nova eina per al seguiment d’indicadors docents per al desenvolupament i l’anàlisi de les titulacions universitàries del nostre país: es tracta de Winddat, un sistema d’informació que presenta les dades de manera molt visual en forma d’indicadors homogenis dels resultats acadèmics, el procés de preinscripció, la disponibilitat de recursos, el professorat, els ocupadors i la inserció laboral, entre d’altres informacions.  Trobareu més informació sobre aquest web estadístic en aquest article de Carina Àlvarez Ramos i David Gassiot Andreu, gestora de projectes i cap de la Unitat d’Informàtica d’AQU Catalunya respectivament.

Com s’assenyala molt encertadament en l’apartat d’informació sobre el nou web, la informació estadística és un instrument per a la reflexió i precisament per això no la substitueix. Per tal de contribuir-hi mitjançant la transparència, l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, les universitats que hi participen i la Secretaria d’Universitats i Recerca impulsen aquest nou web, amb la voluntat conjunta de contribuir a enfortir, en tot el possible, l’aportació de la formació i de la recerca al progrés i benestar col·lectiu. Benvinguda sigui aquesta nova eina!

Anotacions relacionades

Quant a Xavier Lasauca i Cisa

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...
Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicació científica, Recerca, Web 2.0, Xarxes socials i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s