Sobre Llibres Gencat i altres blocs de la Generalitat de Catalunya

Aquest Sant Jordi , a banda de les novetats editorials en format paper de tota la vida, ens ha arribat la notícia d’una nova publicació digital: el bloc Llibres Gencat.


Bloc llibres gencat
En la seva anotació de benvinguda, des del bloc Llibres Gencat s’afirma que el repte de la digitalització i l’impacte de la xarxa estan transformant el món editorial. El llibre, per primer cop en la seva història mil·lenària, s’obre a la crítica i a les aportacions dels lectors i esdevé un coneixement viu que s’actualitza i es comparteix. Les publicacions de la Generalitat de Catalunya no es queden en fora de joc davant d’aquests canvis. Aquest és l’origen i la finalitat d’aquest bloc.

Llibres Gencat pretén, d’una banda crear ponts d’interacció entre el públic lector i els autors i les autores,  per debatre i realitzar contribucions al voltant de les seves obres; també té per objectiu divulgar la producció editorial generada per la Generalitat entre el públic interessat, facilitant-ne l’adquisició o la descàrrega electrònica, i, finalment, fer xarxa, promoure el contacte entre personal tècnic de l’Administració, professionals i públic, compartir coneixement i permetre l’abordatge de nous projectes.

El bloc complementa la presència a les xarxes socials del sector de les publicacions de la Generalitat, que fins ara comptava amb les pàgines de  Facebook de la llibreria de Girona, Barcelona, Tarragona i Lleida.

Els blocs de la Generalitat de Catalunya

Precisament ara per Sant Jordi també s’ha publicat la 3a edició de la Guia d’usos i estil a les xarxes socials de la Generalitat de Catalunya. En aquesta guia s’aposta pels blocs com a eines corporatives al servei dels departaments de la Generalitat. L’objectiu d’un bloc departamental  és difondre informació relacionada amb l’actualitat, sobre projectes dels departaments, sobre actes, etc. Els apunts es publiquen sovint per mantenir la
conversa amb els lectors i lectores del bloc, de manera que el contingut dels articles incentivi el debat.

El bloc Llibres Gencat n’és un bon exemple, però a hores d’ara hi ha més d’una vintena de blocs Gencat corporatius (podeu consultar la relació sencera de blocs en aquest enllaç). Un dels més recomanables és el Bloc Gencat, editat des de la Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió. El bloc Gencat és un espai obert a la conversa al voltant dels projectes de la Generalitat de Catalunya a Internet, com ara nous webs, productes multimèdia, aplicacions, eines, solucions corporatives i molts altres serveis. També informa de diferents temes relacionats amb Internet, innovació, gestió del coneixement i governança electrònica i oberta (eGovernment i Open Government): tramitació telemàtica, multicanalitat, accessibilitat, usabilitat, gestió del canvi a les organitzacions o legislació en aspectes com la reutilització (llicències de propietat intel·lectual i drets d’autor) o la protecció de dades personals.

Personalment m’agradaria recomanar dos blocs que segueixo:

  • El bloc de l’Institut Català Internacional per la Pau, una eina per a l’exposició d’idees i reflexions sobre cultura de la pau, seguretat humana, desarmament, prevenció i solució pacífica dels conflictes i de les tensions socials, enfortiment de la pau, construcció de la pau i defensa dels drets humans.

Articles relacionats:

La Generalitat de Catalunya i el web social

De client a prosumidor: l’eclosió dels blocs corporatius

Quant a Xavier Lasauca i Cisa

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...
Aquesta entrada s'ha publicat en Innovació a l'Administració, Web 2.0, Xarxes socials i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s