Centres de recerca de Catalunya: sumant, multipliquem

M’acaba d’arribar una interessant notícia sobre el naixement de la Barcelona Super-resolution Light Nanoscopy Alliance (SLN@BCN).  L’SLN@BCN és una iniciativa de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG) que, d’acord amb la nota de premsa provinent del CRG, busca fomentar la recerca i l’ús de tecnologies en el camp de la nanoscòpia i microscòpia avançada d’alta resolució aplicades a la biomedicina.

CRG i ICFO

Ahir mateix estava revisant un article sobre aplicacions de la fotònica a la salut que permetran detectar precoçment alguns tipus de càncer de manera relativament senzilla. És realment fascinant observar com la col·laboració de professionals de camps tan diversos com la física òptica i l’oncologia permeten assolir fites tan importants i impredictibles només uns anys enrere.

Per tot plegat, cal celebrar que dos dels centres de recerca del programa CERCA uneixin forces en aquesta iniciativa conjunta, que també ha de permetre a Catalunya participar en el projecte europeu Euro Bioimaging.

En el futur, s’espera que altres centres i entitats  puguin adherir-se a aquesta iniciativa i així esdevingui un pol  multidisciplinari que combini de forma única diverses disciplines  científiques com ara la biologia, la medicina, la fotònica, l’enginyeria, la informàtica, la bioquímica i la nanotecnologia, entre d’altres. El treball conjunt de totes aquestes disciplines va orientat a millorar, conèixer i aprofitar les tècniques i aplicacions de la microscòpia d’alta resolució.

Segons aquesta nota de premsa del CRG, els eixos i objectius principals de SLN@BCN són:

  • Oferir servei i accés a instal·lacions punteres que ja existeixen  a l’ICFO i al CRG. D’aquesta manera seran més les persones usuàries que  podran aprofitar la tecnologia d’última generació que es troba en aquests centres per així emprendre noves aplicacions biomèdiques.
  • Formar noves persones usuàries i posar a l’abast del personal investigador les  tècniques i equips de microscòpia òptica d’alta resolució, ja sigui a nivell específic per a projectes o necessitats concretes, o a nivell general en forma de màsters oficials europeus i locals.
  • Investigar en biofotònica i nanofotònica per al desenvolupament  de noves tècniques que permetin anar més enllà en relació als  límits de resolució espacial i temporal. Continuar les línies de  recerca que ja lidera l’ICFO amb un enfocament aplicat a les  necessitats del projecte SLN@BCN.
  • Difondre la tecnologia desenvolupada entre les institucions  catalanes i estatals. SLN@BCN vol fomentar l’ús d’aquestes  tècniques de microscòpia entre els centres de recerca, hospitals i  universitats. La gran varietat de tècniques que ofereix la  microscòpia d’elevat rendiment i la capacitat d’adaptació  d’aquestes a qualsevol problema biològic  fan d’aquesta  tecnologia quelcom molt útil per a diversos grups de recerca i  laboratoris.
  • Fomentar l’esperit emprenedor i la innovació mitjançant la protecció  i l’aprofitament de les tècniques i tecnologies que es desenvolupin en el marc d’SLN@BCN, que vetllarà activament per a  l’aprofitament d’aquest potencial per part d’iniciatives  empresarials catalanes i estatals.

Sumant, multipliquem

Considero que el fet que dos centres com l’ICFO i el CRG, amb un nivell d’excel·lència reconegut internacionalment, formin aquesta aliança per col·laborar conjuntament beneficia la recerca i el sistema català de ciència i innovació, amb l’aprofitament de recursos, personal expert i coneixement. La col·laboració entre aquests dos centres, i altres centres que s’hi adhereixin en el futur, afavoreix i accelera significativament  el desenvolupament de tecnologia així com n’amplia el ventall  d’aplicacions.

Tal com recull la nota de premsa:

  • L’ICFO aporta accés i experiència en les tècniques d’imatge  òptica més avançades en les diferents modalitats, així com també  a seva experiència en el desenvolupament de noves tècniques basades en nanoscòpia.El centre és un dels líders mundials en tècniques  d’imatge multimodal i de nanoscòpia, així com en la seva  combinació amb tècniques de nanocirurgia. La imatge biomèdica amb super-resolució que promou la iniciativa  donarà grans innovacions tecnològiques i d’impacte econòmic explica Lluís Torner, director de l’Institut de Ciències  Fotòniques: SLN@BCN està oberta a tota la comunitat i serà la  base per a crear un node d’imatge avançada del projecte europeu Euro Bioimaging.
  • El CRG acosta aquesta tecnologia directament a l’aplicació  biomèdica i als requeriments especials del personal investigador. El centre  actualment compta amb la Unitat de Microscòpia Òptica Avançada que  disposa d’uns dels millors equips de microscòpia confocal d’Europa  i constantment mira d’adaptar les oportunitats que ofereixen aquests  equips i les necessitats dels investigadors. Fa uns anys no hauríem imaginat que avui, a Catalunya, gaudiríem  d’iniciatives com SLN@BCN. Nous i potents centres de recerca com  l’ICFO i el CRG juntament amb equipaments com el sincrotró ALBA, el  Centre de Supercomputació o la plataforma de seqüenciació al Centre  Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) són imprescindibles per al  desenvolupament econòmic del país i fan que Catalunya ja tingui el  seu lloc a l’Europa del coneixement, afirma Miguel Beato, director del CRG.
Anuncis

Quant a Xavier Lasauca i Cisa

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...
Aquesta entrada s'ha publicat en Recerca i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s